Jos van Boheemen met zijn vader in 1956.

Jos (Jozef Cornelis Maria) van Boheemen wordt in 1956 te Voorburg geboren met het syndroom van Down. Zijn ouders Petrus Johannes van Boheemen (1916-1976) en Helena Jozephina van Paridon (1917-2001) stimuleren hem zo veel mogelijk aan het gewone leven deel te nemen. Voor zijn ontwikkeling is ook belangrijk, dat zijn leerkrachten erin slagen hem het lezen, schrijven en rekenen bij te brengen.

Tijdens zijn jeugd weet Jos veel mensen voor zich te winnen, mede door zijn vrolijkheid en humor. Op zijn 18e gaat hij aan de slag bij de Dienst Sociale Werkvoorziening. Deze biedt hem drie jaar lang de mogelijkheid om aan zijn sociale vaardigheden te werken. Daarnaast kan hij via zijn werkgever deelnemen aan sportieve en recreatieve activiteiten. Jos weet hierdoor een eigen leefpatroon op te bouwen. Daarnaast heeft hij veel baat bij het zelfstandig kunnen reizen met de bus.

Als Jos 37 jaar wordt, verlaat hij het ouderlijk huis en gaat hij in een Gezin Vervangend Tehuis in Leidschendam wonen. Hij komt in een woongroep waar veel huishoudelijke zaken zelf gedaan moeten worden.

Jos houdt van muziek en feesten. Zijn ambtsjubilea worden gevierd als een bruiloft. Is zijn verjaardag voorbij, dan kijkt hij direct al uit naar de volgende. Verder beleeft hij veel plezier aan het draaien van platen en cd’s en het bekijken van video’s en en dvd’s. Van een vriendin komt het niet echt.

Jos van Boheemen op zijn 57e verjaardag in 2013.

Na het zien van Abrahamkrijgt Jos te maken met Alzheimer (dementie). Zelf zit haar daar niet mee, maar het heeft wel tot gevolg dat hij in 2012 naar een gesloten zorginstelling in Zoeterwoude verhuist. Hier doen zijn begeleiders alles om het hem zo plezierig mogelijk te maken. Jos overlijdt in 2018 en wordt begraven bij zijn moeder in Voorburg.

Bron:
Peter J.M. van Boheemen, Alles naar wens. Levensverhaal Jos van Boheemen. Historische Reeks Van Boheemen III. ISBN 978-90-822469-0-2, blz. 214. (zie Publicaties).