Naar homepage

.

Aan het begin van de 17e eeuw gaan meerdere personen de familienaam Van Bohe(e)men voeren. Deze personen wonen in het vroegere Monsterambacht en het westelijk deel van het vroegere ambacht ’s Gravenhage. De bekendste daarvan is Dirk Jansz. van Bohemen die een boerderij nabij het toenmalige gehucht Eikenduinen bewoont. Deze boerderij die Bohemen gaat heten, moet tijdens de Tweede Wereldoorlog wijken voor een uitbreiding van de stad Den Haag. Haar bestaan blijft echter voortleven, want de nieuwe Haagse woonwijk krijgt de naam Bohemen.

Kaartfragment met boerderij Bohemen, gelegen op de lijn Kijkduin-Eikenduinen in de polder Segbroek. Gekarteerd in 1898 (Nationaal Archief)

Archiefonderzoek  in 2017 heeft duidelijk gemaakt op welke wijze de eerste dragers van de familienaam Van Bohe(e)men met elkaar verwant zijn. De vroegste voorvader die daarbij is geïdentificeerd, wordt als stamvader van de familie Van Bohe(e)men gezien (totdat een nog vroegere  oudere voorvader wordt gevonden).
Het verloop en de uitkomsten van het archiefonderzoek zijn gepubliceerd in een tweetal artikelen van Peter J.M. van Boheemen in de tijdschriften Gens Nostra en Ons Voorgeslacht (zie pagina Publicaties).

Stamvader

De oudste voorvader waarover gedegen informatie bestaat, is Sijmen Jan Philipsz. (ca. 1495-ca. 1557). Hij woont in 1544 op een boerderij in de Lozerdijksepolder (later Uithofpolder) binnen Monsterambacht. Deze boerderij krijgt de naam Vrederust, maar dit gebeurt vermoedelijk pas veel later.

Monsterambacht in de 16e eeuw met aan de rechterkant de Lozerdijksepolder. Getekend door Jeffrey Erkens van Hoogheemraadschap Delfland.

Sijmen Jan Philipsz. heeft Vrederust in eigendom, inclusief het perceel van 6 morgen waarop de boerderij is gelegen ( een morgen beslaat 0,85 ha). Daarnaast heeft hij ca. 67 morgen in huur, waarvan 7½ morgen van de Heilige Geest in Den Haag. De betreffende 7½ morgen bevindt zich in de Haagse Escamppolder welke tegen de noordoostkant van de Lozerdijksepolder ligt.

Opmerkelijk is, dat Sijmen Jan Philipsz.  in 1552 in Delft een huis aan de oostzijde van de Oude Delft koopt. Krap twee jaar later verkoopt hij dit weer. Vlak daarvoor wordt hij geregistreerd als poorter van Delft, waarbij hij wordt aangeduid als Sijmen Jan Philipsz. van Wateringen (grenst aan Monster).

Gezien het omvangrijke landgebruik , zijn huis in Delft en zijn poorterschap van deze stad zal Sijmen tot de bovenlaag van de plattelandsbevolking hebben behoord.

Boerderij Vrederust bij haar afbraak in 1957 (Foto F.W. Wegman, Haagse Beeldbank).

Gezien zijn patroniem is Sijmen een zoon van Jan Philipsz. Dit zal Jan Philipsz. zijn die in 1518-1522 land huurt van de Heilige Geest in Den Haag. Het betreft hier de huur van drie percelen die tezamen ca. 7½ morgen beslaan. Dit is dezelfde oppervlakte als door Sijmen wordt gehuurd (zie bovenstaande vermelding).

De verhuur van 7½ morgen aan Jan Philipsz. begint in 1486. Daarvoor wordt verhuurd aan Sijmon Hubrechtsz., mogelijk een familielid van Jan Philipsz.

Verder is vastgesteld, dat zowel Jan Philipsz. als Sijmen Jan Philipsz. 3 morgen in Loosduinen huren van de abdij aldaar.

Zuidelijk gedeelte van de Uithofpolder (eerder Lozerdijksepolder). Aan de rechterkant boerderij Vrederust. Gekarteerd door Kruikius in 1712.

Aangenomen wordt, dat de grootvader van Sijmen Jan Philipsz. de voornaam Philip heeft en omstreeks 1430 is geboren. Hij wordt vooralsnog gezien als de stamvader van de familie Van Bohe(e)men.

Oervaders van stamvader Philip

Op basis van DNA-onderzoek is de afstamming bepaald van de zogenaamde Y-chromosomale Adam die 150.000-300.000 jaar geleden in Afrika leefde. Zie daarvoor de webpagina DNA-profiel.

.

Naar homepage

.